Tenrekechtege

Van Wikipedia

Dit artikel is gesjreve (of begós) in 't Mestreechs. Laes hie wie v'r mit de versjillende saorte Limburgs ómgaon.


Tenrec ecaudatus.

De Tenrekechtege of Afrosoricida zien 'n orde vaan Afrikaanse zoegdiere die pas in de lèste decennia nao veure is gekoume, door DNA-oonderzeuk; daoveur dach me tot ze behuurde tot de insekte-eters. Ze besteit oet twie femilies, de tenreks (Tenrecidae) en de goudmolle (Chrysochloridae).

In de regel zien tenrekechtege klein bieskes die variëre vaan 4 cm tot 39 cm in lengde. Ze höbbe gein oetgesproke liechaamstype aongezien ze ziech höbbe geëvolueerd um 't niche vaan de insekte-eters euver te numme op Madagaskar. Meh, gebaseerd op 't specifiek niche dat ze bezitte, liekene ze op spitsmuis, stekelverkes of otters. Hun vach varieert vaan zaoch tot stekeleg en de kleur van de vach is euver 't algemein praddelbroen. De meiste soorte zien nachteleke bieste en höbbe e slech ziech. Hun snorhaore zien evels behuurlik gevuleg en ze kinne hiel klein trillinge in de groond opvange um zoe hun proej te vinde.

Taxonomie[bewirk | brón bewèrke]

De tenrekechtege weure wijer ingedeild in twie femilies: de tenreks en otterspitsmuis (Tenrecidae) en de goudmolle (Chrysochloridae).

Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/w/index.php?title=Tenrekechtege&oldid=408633"