Houfsjtad

Van Wikipedia
Gank nao: navigatie, zeuke

Dit artikel is gesjreve in 't Nuts. 't Weurt gewaardeerd óm in dit artikel 't Nuts aan te hauwe of aan te gaeve welk anger dialek gebroek is.


De houfsjtad van 'n landj, (deil)sjtaat, of provincie is 'n belangrieke sjtad woevandaan 't landj, de (deil)sjtaat of de provincie besjtuurd weurt. Bie 'n gemeinte kalt me vaak euver 'n houfplaatsj.
Zoe is Brussel de houfsjtad van Vlaondere, 't Belsj en Europa.

'n Belangrieke oetzundering op dees raegel vurmp Nederland, woe de houfsjtad Amsterdam neet de zeitel van de regiering vurmp; dees zit in de residentiesjtad D'n Haog. De Republiek der Nederlanden woerd in de Franse tied een koninkriek onger Lodewijk Napoleon. Hae vestigde zich in Amsterdam en vanaaf dat moment woerd de sjtad Amsterdam 't regieringscentrum en de houfdsjtad. In 1813 vertrokke de Franse en in 1815 woerd Willem I keuning van Nederland. Amsterdam bleef nog ummer de houfsjtad. De regiering vertrok, net als daoveur, truuk nao D'n Haog. Hiermit is Den Haag de regieringszeitel van Nederland geweure.

't Zelfde is 't geval bie Bolivia. Sucre is de formeile houfsjtad; de regiering zeitelt in La Paz.

De houfsjted van väöl leng zunt relatief groete sjtae. Zoe woene d'r in de agglomeraties van Londe en Paries miljoene luuj. In leng as Cuba mit Havanna en Mexico mit Mexico sjtad woent tot 'n derde van de bevolking in de hoefsjtedelijke agglomeratie.

Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/w/index.php?title=Houfsjtad&oldid=365319"