Rio de Janeiro

Van Wikipedia

Dit artikel is gesjreve (of begós) in 't Valkebergs. Laes hie wie v'r mit de versjillende saorte Limburgs ómgaon.


Collaasj van Rio de Janeiro. Van bove nao ónger, van links nao rechs zuut me 't beeld van Christus, Botofago en umgaeving, 't zakecentrum, de Niteróibrök, 't Maracanãsjtadion en Barra de Tijuca.

Rio de Janeiro (oetsjpraak in 't Braziliaans Portugees: [ˈʁi.u dʒi ʒɐˈnejɾu]) ies de hoofsjtad van de gelieknamige sjtaot in 't zuudweste van Brazilië. De sjtad liek aan 'n baai, de Baía de Guanabara. Mèt 'n oppervlak van 1260 km² en 6.718.903 inweunersj (1 juli 2019) ies 't de twiède sjtad van Brazilië, nao São Paulo. Bies 1960 waor Rio de hoofsjtad, meh doe woort die rol euvergenómme door Brasília.

De sjtad ies bekènd vanwege de sjtrande van Copacabana, 't beeld van Jezus op de Corcovado-heuvel (de Cristo Redentor) en vanwege 't jaorliks carnaval, dat hie oetbundig weurt gevierd. In 2016 woorte hie de Olympische Sjpele georganiseerd.

In de sjtad zint groate sociaal tegesjtèllinge. E groat deil van de bevolking laef in de zoagenaamde favelas of krottewieke.

Externe link[bewirk | brón bewèrke]

Commons: Category:Rio de Janeiro – Media gerelateerd aan dit óngerwerp


  Dit artikel is e sjtumpke. De kans Wikipedia helpe door 't aan te völle

Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/w/index.php?title=Rio_de_Janeiro&oldid=443804"