Naar inhoud springen

Neuroweitesjap

Van Wikipedia

Dit artikel is gesjreve (of begós) in 't Valkebergs. Laes hie wie v'r mit de versjillende saorte Limburgs ómgaon.


Neuroweitesjap of de neuroweitesjappe ies de weitesjap die ziech bezeghilt mit alle aspekte van 't zenuwsjtilsel. Ze ies 'n rillatief jonk vakgebeed binne de natuurweitesjappe, mit versjillende specialisaties, beveurbeeld de neurologie, de neurofysiologie en de neuroanatomie, die ongerling ivvels gans kort biemekaar liegke en sjterk verweve zin mit mekaar.

'ne Neuroweitesjapper geit oet van 't liechaam: 't zenuwsjtilsel weurt bezeen op moleculair en cellulair niveau. Daoneve weure de functioneel anatomie van 't zenuwsjtilsel, observaties en bewaeging besjtudeerd. Angersjum geformuleerd: gedraag en cognitie weure vanoet hun fysiologische (neurologische) basis bekeke. Ouch de genetica sjpeelt in de neuroweitesjap 'n gans belangrieke rol. De vief centraal vraoge in de neuroweitesjap zin op force van Eric Kandel:

  1. Wie ontwikkelde de hersjene ziech bies hun volwassene sjtaat?
  2. Wie communciere hersjecelle mèt mekaar?
  3. Wie beïnvlooje versjillende verbindinge (synapse) tusje zenuwcelle 't gedraag, de zintuuglikke observatie?
  4. Wie beïnvlooje op hun beurt de ervaringe van 'n individu de synapse in 'n hersjegebeed, en de verbinginge tösje de versjillende hersjegebeeje?
  5. In welke zin versjille kranke hersene (en dus de verbinginge tösje hun hersjecelle) van gezonde hersjene?

Neuroweitesjappers op daes wikipedia

[bewirk | brón bewèrke]
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/w/index.php?title=Neuroweitesjap&oldid=444878"