Euverlèk:Belgae

Van Wikipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vanwaar het Keltische substraat? Waar is het bewijs dat de Eburonen Kelten waren? De stamnaam Eburonen kan uit het Keltisch, het Germaans en het Indogermaans verklaard worden. De Naam Ambiorix kan Keltisch zijn maar kan ook deels uit het Germaans verklaard worden met het voor die tijd algemeen bekende achtervoegsel -rix. De naam Catuvolcus kan zowel uit het Keltisch als het Germaans verklaard worden. De huizenbouw in het Eburoonse gebied sloot aan met het noorden (dus niet Keltisch). Gebruiksvoorwerpen waren in een eigen regionale stijl vervaardigd, waren import (Keltische waar), Keltische kopies, Germaans (o.a. een gordelhaak type en een hoorn type). Caesar noemt de Eburonen Germani Cisrhenani en dat zal wel niet zonder reden geweest zijn. De info die Caesar had kwam van de Remi en die zullen wel geweten hebben hoe het zat. Dan moet er nog rekening gehouden worden met het feit dat de Romeinen met hun alfabet zeker niet altijd de klanken uit de taal hier juist op papier of steen konden zetten (schrijf maar eens met alleen het Nederlandse alfabet een Limburgse tekst). Verder is er nog een weisteen aan de moedergodinnen van de Condrusi geweid waarop "Matronae Cantrusteihia" te lezen staat. Hier duidelijk een "a" i.p.v. een "o", wat op Germaans wijst. Bepaalde zaken wijzen ook op veel eerdere contacten tussen Eburonen en Chatten, en hiermee samenhangend Bataven (en waarschijnlijk Cannenafaten). Van de Chatten neemt men aan dat deze onder Keltische invloed stonden (dus nog een ander volk waren dan Kelten) voordat zij gegermaniseerd werden. De Chatten ten tijde van Caesar waren reeds gegermaniseerd (zie hiervoor Ludwig Rübekeil 'Diachrone Studien zur Kontaktzone zwischen Kelten und Germanen').

Ich goon d'r van oet daste Plat versjtees. Bekiek 't lemma Kelte 'ns, mèt name de goodsjat van Amby. --Mergelsberg (euverlègk) 4 okt 2015 01:40 (CEST)
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/w/index.php?title=Euverlèk:Belgae&oldid=380523"