Zierikzee

Van Wikipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel is gesjreve (of begós) in 't Venloos. Laes hie wie v'r mit de versjillende saorte Limburgs ómgaon.


Zierikzee

Zierikzee (Zeeuws: Zurrikzeê) is 'n stad in de gemeinte Schouwen-Duiveland in de Nederlandse provincie Zieland. De stad telt 10.483 inwoëners en is de hoefdplaats vaan de gemeinte.

Historie[bewirk | brón bewèrke]

In 976 kump Zierikzee onder de naam Creka (kreek) veur in 'n oorkonde waorin de Sint-Baafsabdij dor keizer Otto II wurd bevestigd in eur bezittinge. De naam Zierikzee kump veur 't ieërst veur, als Siricasha, in een oorkonde oét 1156.

In 1248 waore de stadsrechte van Zierikzee dor graof Willem II vaan Holland bevestigd en oétgebreid. De ieërste stadsrechte waore verlieënd tûsse 1217 en 1220 mar de precieze datum is neet bekend. Aan 't end vaan de middeliewe waas Zierikzee 'n belangrieke plaats in Zieland en omgaeving.

In 1303 en 1304 woord de stad mierdere maole belegerd dor Vlaamse troepe onder begeleiding vaan Gwijde van Namen. De Vlamingen slaogde d'r neet in Zierikzee in te naeme en waore oéteindelijk verslage in de slaag beej Zierikzee op 11 augustus 1304.

In de Tachtigjaorige Oorlog woord Zierikzee op 8 augustus 1572 dor geuze ingenomme. In september 1575 landden Spaanse troepen op Schouwen en Duiveland, en slaoge 't beleg veur Zierikzee. De stad goof zich euver op 29 juni 1576, mar veer maonde later ontstond er gedoe onder de Spaanse soldaten waeges aachterstaollige betalinge, waorna de Spanjaarden vertrókke.

Tiedes d'n Ierste Wereldoorlog waore op 30 april 1917 dor 'n verdwaolde Britse piloot zes bommen op de stad gewórpe. De piloot had Zierikzee verward met Zeebrugge; d'r veele dreej slaachtoffers. Nao de Twiede Wereldoorlog is de stad ieërs in oestelikke richting met Plan Malta, daornao met de bouw vaan de wièk Poortambacht ("Plan West") in westelikke richting oétgebreid.

In 1997 woord de gemeinte Zierikzee onderdeil van de groetere gemeinte Schouwen-Duiveland. 't Gemeintehoeës vaan dees gemeinte steit waal in Zierikzee. Dit gebouw is 'n architectonisch hoeëgstandje dat geënt liek te zien op 't Guggenheim Museum in Bilbao, Spanje. 'n Kenmerk d'rvan is det 't huul erg liek daordet 't naor baove toe breijer oétlûp.

Gebaore[bewirk | brón bewèrke]

Vlag en waope[bewirk | brón bewèrke]

Flag of Zierikzee.svg Zierikzee wapen.svg

Trivia[bewirk | brón bewèrke]

  • In 1466 vond in Zierikzee 'n groeëte stadsbrand plaats.

Extern links[bewirk | brón bewèrke]

Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/w/index.php?title=Zierikzee&oldid=343273"