Naar inhoud springen

Kaderverdraag inzake de besjerming van nationaal minderhede

Van Wikipedia

Dit artikel is gesjreve (of begós) in 't Norbiks. Laes hie wie v'r mit de versjillende saorte Limburgs ómgaon.


't Kaderverdrag inzake de bescherming van nationale minderheden (Framework Convention for the Protection of National Minorities) is op 1 februari 1995 dör de leden van d'r Raod van Europa gesjlaoëte. 't Doel van 't Verdrag is de juridische erkenning van nationale minderhede en de besjerming van hun rechte.

Nederland tekende 't Verdrag in 1995 en ratificeerde 't in 2004. Saer 2005 werre de Frieze es nationaal minderheid erkend.

Belsj tekende 't Verdrag in 2001, mae Vlaandere hölt 'n ratificatie taege. De Belzje federaal regering haat de Commissie va Venetië, 'n insjtèlling van d'r Raod van Europa, opdrach gegaeve te oonderzeuke wie in de belzje sjtaotssjtructuur 't concept minderhèèd versjtande kan waeëre. De advieze van die commissie zeunt neet beended vör leng mae werre mètstens opgevolgd.

  • Leng die 't Verdrag tekende en ratificeerde erkenne 't verbod op assimilatie van de erkende minderheed, zowie 't verbod op alle maatregele die assimilatie in de haand wirke. De Vlamsje Omzendbrieven, zowie Omzendbrief-Peeters (1998) Omzendbrief-Martens (1998) en Omzendbrief-Keulen (2003) werre besjouwd es maatregele die assimilatie van de Franstalige Voerenaere naosjtraeve.
  • Minderhede, die es nationaal minderheed erkaant zeunt, haant in hun laand 't wèttelek rech op gelieke toegang tut de media m.a.w. 't minimum rech op hoor en wederhoor, mae ooch 't rech op èège zendtied. De Franstalige minderheed in Voere haat die rechte in Vlaandere neet.
  • De minderhede haant 't rech um hun taal op besjtuursvlak, zoewie in d'r gemèngderaod, te gebroeke.
  • De in dit verdrag erkende minderhede motte voldoende gelegenhèèd kriege öm hun èège taal en de taal van 't laand, of d'r deelsjtaot, te lieëre.


  Dit artikel is e sjtumpke. De kans Wikipedia helpe door 't aan te völle