Euverlèk:Gronings

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Van Wikipedia

Hallo, ik ben geen Limburger, dus excuses voor het Nederlands. Ik had een vraag. Zou iemand de onderstaande tekst (of een gedeelte ervan) willen vertalen in een Limburgs dialect en op de pagina zetten? Alvast bedankt. Grönneger_1 12 aug 2006 19:15 (CEST)

Het Gronings (Grönnegs) is een verzamelnaam voor de Nedersaksische dialecten die in de provincie Groningen worden gesproken. Ook in delen van Drenthe (de Veenkoloniën en de Kop van Drenthe) en Friesland (oostelijk Kollumerland) wordt Gronings gesproken. Het Gronings vormt samen met het Oostfries een apart cluster Noordwest-Nedersaksische dialecten.
Het Gronings is ontstaan toen de Stad in 1594 met de Ommelanden verenigd werd. Het Nedersaksisch van de stad Groningen nam toen gedeeltelijk het Fries van de Ommelanden over. Het feit dat een deel van het Fries over is gebleven, is de reden dat het Gronings een apart cluster vormt binnen het Nedersaksisch.
Ditzelfde proces speelde zich 200 jaar later ook af in Oost-Friesland. Vandaar dat het Gronings en het Oost-Fries verbonden zijn. Een voorbeeld hiervan is het Groningse woord voor schaats (scheuvel) dat in het Oost-Fries Schöfel is.
Uit onderzoek van RTV Noord (lokale omroep van Groningen) bleek dat ongeveer 65% van de Groningse bevolking nog Gronings spreekt. Van de overige 35% verstaat 20% het en 15% kan het totaal niet.

[[Categorie:Greuninge]] [[da:Groningsk]] [[de:Gronings]] [[en:Gronings]] [[fy:Grinslânsk]] [[nds:Grunnengs]] [[nds-nl:Grunnegs]] [[nl:Gronings]]

Ha, dat is good, Greunings is wel 'n oonderdialek vaan 't Nedersaksisch meh 't heet 'n ganse provincie es verspreiingsgebeed, dus is bes wel "notable" genoog zouw iech zègke. In de tössentied wis iech wel eve de artikelpaasj, zoetot ze neet geit mèttelle in 't aontal artikele. Steinbach (vreuger HaafLimbo) 13 aug 2006 01:00 (CEST)[reageer]


Is 't gen good idee om 'ne link nao de groningse incubator wikipedia aan te lègke? --84.28.2.108 2 jul 2007 20:54 (CEST)[reageer]

In wat veur dialek is dit gesjreve? - Pahles 25 sep 2009 20:18 (CEST)[reageer]

't Liek miech 'n poging vaan 'ne Groninger um Limbörgs te sjrieve. Eve get aon doen mer. ᏎᏖᎢᎾᏆᎮ Op nao de 5.000! 25 sep 2009 20:56 (CEST)[reageer]
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/w/index.php?title=Euverlèk:Gronings&oldid=176075"