Wim Heijmans

Van Wikipedia

Dit artikel is gesjreve (of begós) in 't Kirchröadsj. Laes hie wie v'r mit de versjillende saorte Limburgs ómgaon.


Wim Heijmans (1947) woent en sjrieft i Kirchroa en in 't Kirchröadsj. Heë sjrieft vöal vuur toneel mar óch vuur Veldeke. Heë woeët jeboare in 't vieëdel de Hoots en woeënet doa bis 1977, wie heë noa Haander verhoezet. Heë is sjoeëlmeester. Heijmans hat tswaimoal d'r Jroeës-Limburgse Veldeke-literatuurpries krèje (1999 en 2002). Mit d'r bundel 'D'r jank van de tsiet' kroog iech in 2019 d'r Sjiekliteratoerpries van 't Taal en Letterenplatform Limburg.

Heë hat tekste jesjrève vuur ónger angere 't Nicol van Weert-Deitz, Nicol Offermans, Joyce Ploum, d'r Rik Vodeb, Frans Knauf, 't Famillieë-koer Blijde Boodschap, 't Volkstoneel, Excelsior, Café-Tiejater Kriek, de Basissjoeële De Blijde Boodschap, De Veldblom en D'r Blokkenberg. Heë wirket doabij tsezame mit de komponiste Jo Handels, Wiel Hamers, Patrick de Groot, Harrie Brouwers, Harrie Pantus en John Jeninga.

Bibliografie[bewirk | brón bewèrke]

 • Uvver klone, sjteremeëdjer en anger lü (jesjiechtens, deel 42 van de LiLiLi):
  • de naat van de blauw klone
  • sjtille sjtee (Veldeke Lieteratoer-pries 1999)
  • herfsreën óp ’t maïsveld
  • sjtoafe tèsj (Veldeke Lieteratoer-pries 2002)
  • jeronne sjrai
  • ’t Stella
  • Tannenbaum
  • de jroeëse oerekinger
  • wiesse moer WERK Na mijn eerste winst van de Veldeke Dialekpries in 1999 werd mijn bijdrage uit de monoloog 'Sjtille Sjtee' opgenomen in Veldeke literaire reeks deil 11 '’t Leich dreet zach de nach in'. 'De naat van de blauw klone' is het kinderhaal uit de gelijknamige monoloog met tekeningen van Carla. We hebben het prentboek uitgegeven bij gelegenheid van haar expositie in de Botanische tuin in Kerkrade, augustus 2001
   In 2001 is een bloemlezing uit 75 jaar Veldeke-tiedsjrif uitgegeven met de titel 'Mosaiek. In deze Veldeke literaire reeks deil 12 staat mijn gedicht over plagen 'tsenke'.
   In 'Alles Theater', uitgegeven door stichting Lilili, uitgeverij Tic, staan 12 eenakters.   'D’r jank' is een komische eenakter die ik specciaal geschreven heb voor deze uitgave.
   Kerkraadse schrijvers schreven voor de bundel 'Sjrieve is blieve', uitgegeven door stichting Lilili, uitgeverij Tic,2003. Ik schreef  'Jeweun', de eenvoud van het kerstfeest.
   'Uvver Klone, sjteremeëdjer en anger lü' is een verzameling van mijn monologen, de Naat van de Blauw Klone, Sjtille Sjtee, Herfsreën óp 't maϊsveld en 6 verhalen, Sjtaofe tèsj, Jeronne sjrai, 't Stella, Tannenbaum, De jroeëse oere-kinger, Wiesse moer.  In 2004 werd het boek gepresenteerd bij 'Louis' in Kerkrade. Het boek is nummer 42 van de Limburgse Literaire Lies, uitgeverij Tic, ISBN: 90-76043-73-6.
   Het verhaal achter de kunst is het onderwerp in 'Sjrief plat', uitgegeven door stichting Lilili, uitgeverij Tic, 2005.  Meer dan 30 schrijvers werden hierdoor geϊnspireerd. Ik koos voor het ballet. Astrid danst in mijn verhaal een liefdesdans.
   Aan het boek 'De ierste de beste', uitgegeven door stichting Lilili, uitgeverij Tic, 2007,  nemen alle Veldeke Litaratuurpries winnaars deel.   'De bus' en 'Doeëdsjpoor' zijn mijn bijdragen. Bij de presentatie van het boek in de bibliotheek van het klooster in Wittem heb ik het verhaal 'De bus' voorgelezen.
   Onder redactie van Wim Kuipers werd Platbook 1 uitgegeven door de stichting Lilili, uitgeverij Tic, 2008. Het is een verzameling columns van bekende dialectschrijvers. Mijn column heet 'Himmels-jeveul'. Een beschrijving van het unieke Limburgse dialect. D'r Hergod versjteet óch plat. Een bundel verhalen en gedichten uitgegeven door de stichting Lilili, uitgeverij Tic bij gelegenheid van het 450 jarig bestaan van het bisdom Roermond in 2010. 'Moos tusje sjting' is een van de verhalen. De geloofsbeleving van d'r Andris op de trappen voor de kerk.
   Platbook 4 is een bundel verhalen en gedichten over wielrennen. In 2010 uitgegeven door de stichting Lilili, uitgeverij Tic. In mijn verhaal 'Knietsjroam' ga ik terug naar een wielerwedstrijd uit mijn kindertijd.
   Platbook 5 met de titel Moder Maas. Gedichten en verhalen van 24 Limburgse schrijvers. Een uitgave van de stichting LiLiLi, uitgeverij Tic. Voor dit boek uit 2010 heb ik  het verhaal  'Ankerkette' geschreven. Een ankerketting in de tuin van een vrouw is een herinnering aan een tragische jeugdliefde.
   Platbook 6 (2011), Moereratsj, heeft als onderwerp voedsel. Het verhaal 'De Zief' is mijn bijdrage. De oorsprong van het verhaal is een legende over een weerwolf en een stroper.
   Platbook 8 (2012) Floriade, rond het Floriadefestival in Venlo zijn teksten geschreven. 'Blommekleed' is mijn tekst
   Platbook 10 (2013) Reisverhoale en - Gedichte, de titel sjpreekt voor zich. I mijn reisverhaal 'Driefhoots' beschrijf ik de laatste zeilreis van Fleur. De eeuwige. Platbook 11 (2013) Vasteloavend, in miijn verhaal 'Vunnef vuur tswelf', beschrijf ik de laatste minuten vanhet feest.
   'D'r jank van de tsiet', inne sjpatseerjank durch 't joar. Een verzameling columns en jedichten, gekozen uit tien jaar website 'www.wimheijmans.nl In mei 2017 werd het boek geprezenteerd in de Wieëtsjaf in Kerkrade. Het boek is nummer 80 van de Limburgse Literaire Lijst, uitgeverij Tic, ISBN: 978-94-91561-80-1 Platbook 18 (2017) Dinkend aan Limburg. Ik schreef hiervoor 'D'r sjoeës'.
   Platbook 19 (2018) Wie water en vuur. Voor het eerst stuurde ik een gedicht: 'Wasser vuur'.
   Platbook 21 (2019) Gans greun. Jeboertsdaag is mijn bijdrage.  

Externe link[bewirk | brón bewèrke]

Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/w/index.php?title=Wim_Heijmans&oldid=445565"