Naar inhoud springen

Platt va Rimmezjdel

Van Wikipedia

Dit artikel is gesjreve (of begós) in 't platt va Rimmezjdel. Laes hie wie v'r mit de versjillende saorte Limburgs ómgaon.


't Platt va Rimmezjdel is a Plattduutsj dialek tösje de Uerdinger Seitenlinie en de Benrather Linie en heurt bie 't Oos-Voeres. Allewiel kalle de metste luuj ee Rimmezjdel Fraans, en wènt ze platt kalle haat dat evvel veul influence van 't Fraans. Nog mieë dan in aander dörepe in de commune va Voere is der moderne vocabulair oet 't Fraans övergenaome en neet oet 't Hoeëduutsj of oet 't good Flamsj. Dit gegève kan leje tot 't idee va Hollendere dat 't hie öm 'n Romaans dialek zow goeë, wat 't veu der moderne vocabulair ooch ees. Der grammèr es waal wie in 't Leemburgs.

Eksampele[bewirk | brón bewèrke]

 • Ee Rimmezjdèl zèèt me es me Platt kalt tòch gewon Joyeux Noël en Bonne Année.
 • Wie de suppozitware gèng avvans mie howwe, haat de èfirmjèr 'n piekuur gezat. (in 't platt op 't Hollèndsj zow me zage: Toen de zetpille nèèt mie holpe, hat de verpleegster 'n sjpeut gegaeëve.)
 • 't Es mich parèj, mae 'ch raon dich aa om mèt die vwatuur de roet neet mie op te goeë: de frenge zeunt op, de battriej is plat, d'r zjwè-de-culas sjtèèt op sjpringe en - has-te dat vu - et rezerve-rad mankeert.
  • Compare met 't platt wie zjuust övver de grens op 't Hollèndsj: 't Is mich egaal, mae 'ch raoj dich aan öm mèt dae otto d'r waeëg neet mie op te goeë: de remme wèrke neet mie, d'r accu is laeg, de V-sjnaor left neet mie lang en - has-te dat gezieë - 't rezerve-rad oontbrèkt.
  • Compare met 't Good Flamsj: 't Is me gelijk maar ik raad u aan om met die auto de weg niet meer op te gaan: de remmen zijn op, de batterij is plat, de joint de culasse staat op het springen en - ge hebt het toch gezien? - er is geen reservewiel.
  • Compare met 't Hollèndsj: 't Is me om het even maar ik raad je aan om met die wagen de weg niet meer op te gaan: de remmen zijn op, de accu is leeg, de V-snaar staat op het springen en - je zag het toch? - er is geen reservewiel.
  • Compare met 't Fraans: Moi, ça m'est pareil, mais je te conseille de ne plus aller sur la route avec cette voiture: il n'y a plus de freins, la batterie est à plat, le joint de culasse va sauter et - t'as vu ça? - la roue de réserve manque.
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/w/index.php?title=Platt_va_Rimmezjdel&oldid=459041"