Rosa Luxemburg

Van Wikipedia

Dit artikel is gesjreve (of begós) in 't Nuts. Laes hie wie v'r mit de versjillende saorte Limburgs ómgaon.


Rosa Luxemburg, 1915

Rosa Luxemburg (5 maart, 1870 of 1871 - 15 januari, 1919, in 't Pools Róża Luksemburg) waor 'n Joedse Marxistische politicus, socialistische filosoof, en revolutionair. Ze waor 'n sociaal democratische theoretica van de Sociaal-Democratische Partie van Duutsjland en later van de Onaafhankelike Sociaal-Democratische Partie van Duutsjland. Ze waor oprichter van de krant Die Rote Fahne (in 1918) en meideoprichter van de Spartakusbund, 'n marxistische revolutionaire groep die later de Communistische Partie van Duutsjland woert en deilnaom aan 'n niet gesjlaagde revolutie in Berlien in januari 1919. De opsjtand woerd oetgeveurd taege Rosa's bevel en waor gein succes. 't Freikorps, euverbliefsele van 't monarchistische laeger en rechtse militia's, woerd doer de regiering gejtuurd en Luxemburg en honderde angere woerde vasgenomme, gemarteld en gedoed.

Quotes[bewirk | brón bewèrke]

  • "Freiheit ist immer Freiheit der Andersdenkenden"

Gedènkplaatsje[bewirk | brón bewèrke]

De Oosduutsje regiering haet de Rosa-Luxemburg-Platz en zien U-Bahn station op de U2 lien in Mitte, Berliens historische sjtadcentrum, häör naom gegaeve.

Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/w/index.php?title=Rosa_Luxemburg&oldid=434050"