Chicago

Van Wikipedia
Gank nao: navigatie, zeuke

Dit artikel is gesjreve in 't Valkebergs. 't Weurt gewaardeerd óm in dit artikel 't Valkebergs aan te hauwe of aan te gaeve welk anger dialek gebroek is.


Ligking van Chicago

Chicago ies ein van de groatste sjtae van de VS en mèt zien 2.9 miljoan inweunersj ies 't de 3e sjtad van Amerika nao New York en Los Angeles, en ies gelege in Cook County, Illinois. De plaats ies gelege aan 't Michiganmeer.

Bevolking[bewirk | brontekst bewerken]

37% van de bevolking ies Afro-Amerikaans of zjwart. 25% van de bevolking is Hispanic of Latino. Zie zint aafkómstig veural oet de leng Mexico en Cuba. 25% van de bevolking ies blank. 5% van de bevolking is Aziaat. Zie kómme veural oet leng wie China en Japan. 5% van de bevolking ies van andere aafkóms. 3% van de bevolking ies van gemengde aafkóms.

11% van de bevolking ies ouwer es 65 jaar. 34% van de bevolking ies alleinsjtaond. 25% van de bevolking laef ónder de ermoojgrens. 7% van de bevolking ies werkeloos.

Klimaat[bewirk | brontekst bewerken]

In januari ies de gemieddelde temperatuur -5,3 °C, in juli ies dat 23,9 °C. Jaorliks vèlt d'r gemieddeld 949,5 mm rege (gegeves op basis van de meetperiode 1961-1990).

Gesjiedenis[bewirk | brontekst bewerken]

In 't gebied woa noe Chicago liek, haet oarsjprónkelik de Potawatomi-sjtam gelaef. Chicago woort gesjtiech in 1830, en kreeg in 1837 de sjtadsstatus.

Economie[bewirk | brontekst bewerken]

Chicago, 't Centrum

Chicago haet 'n groat zakecentrum. In de neugetiènde ièw waor Chicago 't vertrèkpunt van bekans alle treine, die op weeg ginge nao 't weste van de VS. Ouvch allewiel liek de sjtad sjtrategisch, zoawaal veur trein- es veur autoverkièr. Dees positie haet Chicago tot 't groatste industrieel centrum van Amerika gemaak. Bie de sjtad bevingk ziech ein van de drökste vleegvelde van de waereld 't vleegveld O'Hare International Airport.

Kuns en cultuur[bewirk | brontekst bewerken]

Weitesjap[bewirk | brontekst bewerken]

Chicago haet circa 15 zelfsjtendige universiteite. Beroemd zint de Northwestern University, mèt de de Kellogg School of Business en de Universiteit van Chicago.

Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "http://li.wikipedia.org/w/index.php?title=Chicago&oldid=341248"