La Tène-cultuur versjèl tösje versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
19 bytes toegeveug ,  13 jaar geleden
K (robot Erbij: sl:La Tene)
 
== De druïdes ==
In Gallië en de Britse eilande zeunt de druïdes och 'n beendend elemaent tussje de sjtamme. Ins in 't jaor keumt diz religieus-intellectueel elite in 'n centraal Europees woud, de [[Ardenne]], bie-èè. De [[druïdes]] sjteunt baove de sjtam- en de sjtandeindeling. Ze werre gekaoze um hun genialiteet of groeëte invloed en zeunt druïde bies hunne doeëd mit 'n leidende functie. Volgens Caesar how edere kandidaat-druïde twintig jaor sjtudie te doeë. Um hun gooj organisatie, algemeen kinnis en oonderwiestaak, besjowde de [[Grieke]] hun es [[filosofe]]. Tiedens de jaorlekse vergaderinge deunt de druïdes oetsjprake in belangrieke sjtamaangelaegenhede tussje versjillende sjtamme mae ze haant zich allich och geholpe um de mach in de sjtamme èèges in evenwich en get oonder control te haowe.
 
Volgens Caesar how edere kandidaat-druïde twintig jaor sjtudie te doeë. Um hun gooj organisatie, algemeen kènnis en oonderwiestaak, besjowde de [[Grieke]] hun es [[filosofe]]. Tiedens de jaorlekse vergaderinge deunt de druïdes oetsjprake in belangrieke sjtamaangelaegenhede tussje versjillende sjtamme mae ze haant zich allich och geholpe um de mach in de sjtamme èèges in evenwich en get oonder control te haowe.
De antieke otäörs zeunt neet dudelek wie dis preester-kaste wieër oonderverdeeld is. De druïdes zitte de plechtighede väör mae de [[gutuatri]] zitte alles vaeërdeg. Och 't oonderhaod van de cultusplaatsje zow hun taak zieë. De [[vates]] waore väörsjpellers, die in offers, gedrag van dere en hiemelversjiensele de toekomst koese 'zieë'. In sociale sjtatus sjteunt de vates tussje de druïde en de [[barde]]. Dis dichters-zengers trikke roond en bringe hun leedsjes op de fieëste van de aristocratie. Neet ummer zoonder sjpot of heimeleke allusies prieze ze d'r gasthieër en de groeëte dade van de Keltische helde. Me kint ze good vergelieke mit de middelieëwse [[troubadours]].
Kiek och [[Keltische fees-daag.]]
16.726

bewirkinge

Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Speciaal:MobielVerschillen/87963"

Navigatiemenu