Kouwe Oorlog versjèl tösje versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes eweggehaold ,  7 jaar geleden
gein bewirkingssamevatting
K (Hersjtèld tot de versie nao de lètste wieziging door Legobot.)
Vuur ’t einde van de [[Twiede Wereldoorlog|Twieëde Weltkreeg]] houwe de leiders van de drie mechtigste leng, [[Stalin]], [[Churchill]] en [[Roosevelt]]/[[Truman]], euverlegk geveurd in [[Conferentie van Jalta|Jalta]] en [[Conferentie van Potsdam|Potsdam]] euver de verdeiling van Duutsjland nao d’r kreeg.
 
Toen ’t d’r echter op aa kaom, koste de Sovjetunie en de VS elkaareinanger neet genòg vertrouwe om de besjproke planne tot oetveur te bringe. [[Duutsjland]] werd opgedeild in 4 zônes en [[Berlien]] och. De situatie in [[Berlien]] zörgde al sjnel veur probleme en um zien macht te toeëne sjloot [[Stalin]] [[West-Berlien]] aaf van de rest. De Amerikanen begonne mit een luchtbrug om de Westberlieners van voodsel te veurzeen. Dizze [[Blokkade van Berlien|blokkade]] doerde mèr ’n jaor (1948-1949), mèr ’t houw waal tot gevolg dat de verhoudinge nog sjlechter waerde. Dis blokkade weurt dan och gezeen es ’t begin van d’r Kouwe Oorlog.
 
== Verloup ==
In [[1962]] werde de verhoudinge tösje de VS en de Sovjetunie nog ’n kier op sjerp gesjteld tiedens de [[Cubacrisis]]. Toen de Sovjetunie mit fregatte gelaje mit rakette op waeg waor nao [[Cuba]] heeld de ganze welt häöre aom in. ’t Waor de bedoeling van de Russen um op [[Cuba]], dat sinds [[1959]] communistisch gewaore waor mit [[Fidel Castro]] aan de mach, rakette te stationere die groëte sjtae van de VS koste rake. Dat waor ’n veuroetzich woeë Amerika neet op zoot te wachte.
Zelfs in [[Nederland]] waore de luu bezig mit hamstere omdat ze dachte dat de derde waereldoorlog op ’t punt sjtong um oet te braeke. Die angs waor sinds [[1961]] versjterkt durchdat de Russen mit [[Joeri Gagarin]] d’r ieësjte miensj in de ruimte gebrach houwe.
Technologisch loog de Sovjetunie, toen nog, veur op Amerika. Gelukkig leep de Cubacrisis mit ‘ne sisser aaf. Ein van de gevolge waor dat de [[roeë lieng]] tösje [[Moskou]] en [[Washington]] werd aangelag, waodurch de presidenten direk mit elkaarmitein koste praote.
 
'''Berliense Moer'''
Aafkomstig van Wikipedia, de Vriej Encyclopedie. "https://li.wikipedia.org/wiki/Speciaal:MobielVerschillen/357546"

Navigatiemenu